Slik utvider du intimitetsrepertoaret deres!

Jun 23, 2023

Visste du at det finnes flere former for intimitet? Vi kan dele opp intimiteten i 5 forskjellige typer, og her kommer de i tilfeldig rekkefølge:

  • Emosjonell intimitet - Handler om å kunne være sårbar og vise følelser og å kunne ta i mot følelsene og være en trygg havn. 
  • Fysisk intimitet - Handler om all fysisk nærhet som ikke er sex. Det kan for eksempel være å klø på ryggen, kose, og holde hender, men også å være fysisk aktive sammen, for eksempel å trene sammen eller gjøre fysisk arbeid sammen. 
  • Intellektuell intimitet - Handler om å dele tanker, meninger og holdninger. Det kan være å snakke om et tv-innslag du har sett eller en podcast du har hørt. 
  • Seksuell intimitet - Handler om å ha sex på en måte som gjør at dere kjenner på nærheten mellom dere. Det er noe mer enn det rent tekniske og handler om å være emosjonelt påkoblet også under sex. 
  • Åndelig eller eksistensiell intimitet - Handler om å utforske åndelighet og eksistens sammen. Det handler også om verdier, og kan i praksis være å delta i frivillig arbeid sammen eller oppleve god musikk sammen. Det handler om å sammen erfare noe som er større enn bare dere to. 

Intimitet er viktig blant annet fordi det bygger tillit. Det skaper en følelsesmessig forbindelse mellom dere sånn at dere føler dere lettere sett, forstått og akseptert. Og det gjør at det blir lettere å vise sårbarhet og være åpen for å dele tanker, følelser, bekymringer og drømmer med hverandre. Og gjennom det skaper dere en dypere forståelse for hverandre og en sterkere tilknytning til hverandre. 

Tilknytningshormonet Oxytocin skilles nemlig ut når vi er intime - og det gjelder ikke bare fysisk eller seksuell intimitet, men også ved annen type intimitet som for eksempel emosjonell intimitet. 

Å prioritere intimitet gjør det rett og slett lettere å få til konstruktive samtaler, og øker tilfredsheten og trivselen i parforholdet. 

Den enkleste måten å styrke intimiteten på er å gjøre mer av den type intimitet som dere allerede er gode på og som funker for dere. 

Hvis dere har en type intimitet som ikke funker helt, og som dere har lyst til å få til, så kan en mulig vei være å gå via en av de andre formene for intimitet. Hvis seksuell intimitet har blitt vanskelig, for eksempel, så kan det være lettere å starte med fysisk intimitet. Fysisk intimitet er er all type berøring som ikke er seksuell. Eller hvis emosjonell intimitet har blitt vanskelig, så kan det også være lettere å gå via en av de andre typene intimitet som dere er tryggere på. Kanskje er det lettere da å starte med for eksempel åndelig intimitet og så gradvis gå over til emosjonell intimitet? 

Dette har faktisk noen forsket på, og særlig har det blitt forsket på sammenhengen mellom seksuell og emosjonell intimitet. Kanskje ikke så overraskende, så er det en sammenheng her. I en amerikansk undersøkelse av heterofile par fra 2014 så de at jo mer seksuelt tilfredse deltakerne var i parforholdet, jo oftere opplevde de en emosjonell intimitet med partneren. 

Har du tenkt over hvordan denne sammenhengen er for deg? Hva kan du gjøre for å begynne styrke en type intimitet i forholdet deres som har vært nedprioritert en stund? Kanskje hjelper det å gå via en av de andre intimitetstypene?

 Mange synes det er litt skummelt å åpne opp for nye måter å være intime på - måter dere kanskje ikke har prøvd på lenge, eller prøvd noen gang. Pass på at du henger med med hele deg - både kropp og sjel - og ikke presser deg til noe du ikke er klar for. Samtidig hender det at vi må utfordre oss selv litt for å få nye gode erfaringer. 

 Jeg har lyst til å utfordre deg til å velge deg en form for intimitet som ikke har vært så tydelig hos dere på en stund, og så se på hvilket steg du kan starte med for at dere skal kunne nærme dere denne typen intimitet på en måte som kjennes bra ut for begge to.

Det er nemlig sånn at det å utvide intimitetsrepertoaret - å ha flere typer intimitet å spille på, hjelper dere til å få et mer robust parforhold.

For eksempel, så kan det være en periode der en av dere er syk. Det å være syk tar vanligvis ganske mye krefter, og det er lite til overs. Da blir mye nedprioritert. Seksuell intimitet kan ofte bli nedprioritert da. Det er heller ikke alltid det blir så mye intellektuell intimitet, som betyr å snakke om ting som opptar dere. Og hvis dette er måtene dere pleier å være intime på, så er det fort å gli litt fra hverandre i sånne perioder. 

Da kan det være lurt å ha et bevisst forhold til det, og for eksempel bestemme dere for å ha mer fokus på fysisk intimitet, som er å være inntil hverandre uten at det handler om sex. Eller det kan være at emosjonell eller åndelig intimitet blir viktig for dere i disse periodene. 

Et annet eksempel kan være at det er en periode med mye jobb for begge to, og lite tid til å være sammen, slik at alle formene for intimitet ubevisst blir nedprioritert og dere føler dere glir fra hverandre. Da kan det være lurt å tenke igjennom: Hvilken type intimitet er det praktisk mulig for oss å få til akkurat nå? Hva kan vi velge å gjøre, som ikke tar så mye tid, men som likevel sørger for at vi er koblet på hverandre? Det kan være at dere kan prioritere minst en av de fem formene for intimitet gjennom korte telefonsamtaler eller tekstmeldinger. 

Tenk igjennom hvordan dere kan utvide intimitetsrepertoaret deres, slik at dere har mer å spille på i perioder der livet endrer seg. Det gjør det lettere å beholde nærheten og intimiteten mellom dere sånn at dere kan kjenne at dere er koblet på hverandre og hører sammen.